În Republica Moldova este marcată Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare cu genericul: „5 pași pentru a consuma 5 grame”.
Consumul excesiv de sare constituie un factor de risc pentru apariția hipertensiunii, bolilor cardiovasculare, infarctul miocardic, ictusului cerebral, afecțiunilor renale, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.
Pericolul consumului de sare în exces
Pe termen scurt:
- Sarea reține apa în organism, provocând senzație intensă de sete, umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor și feței, balonare.
- Pentru a elimina excesul de sodiu, rinichii lucrează mai mult, crescând frecvența urinărilor.
- Retenția de apă poate duce la o creștere bruscă în greutate, care nu este neapărat grăsime.
Pe termen lung:
- Hipertensiune arterială
- Afecțiuni renale
- Dureri de cap frecvente
- Probleme digestive, inclusiv risc de cancer gastric
- Osteoporoză
- Boli cardiovasculare
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) stabilește clar limita maximă de sare recomandată pentru adulți: doar 5 grame pe zi – o singură linguriță. Pentru copii, această cantitate este de două ori mai mică. În cazul sugarilor – complet interzisă.
Recomandări OMS
Pentru a evita aceste riscuri pentru sănătate, OMS ne recomandă:
- Să alegem produse cu un conținut redus de sare.
- Să înlocuim sarea cu condimente și ierburi aromatice;
- Să consumăm sare cu un conținut redus de sodiu.
- Să optăm pentru alimente proaspete.
- Să reducem consumul produselor procesate: mezeluri, cașcaval și brânzeturi, produse de patiserie, conservele.
Pentru a ne asigura că organismul primește iodul necesar, vom alege sarea iodată.
Pentru o inimă și rinichi mai sănătoși – să controlăm cantitatea de sare consumată.