De la începutul anului, peste 130 de persoane au raportat simptome severe din cauza consumului de ciuperci, majoritatea provenind din grădini, păduri sau de la vânzători neautorizați, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Intoxicațiile cu ciuperci pot provoca efecte severe asupra organismului, uneori chiar fatale. De aceea, este crucial să ne informăm despre speciile comestibile și cele toxice, și să înțelegem simptomele otrăvirii.
Semnele pot varia considerabil în funcție de tipul de ciupercă și de timpul scurs de la ingestie.
În același timp, este important să adoptăm măsuri de prevenire pentru a proteja sănătatea noastră și a celor din preajmă, în special a copiilor, care sunt mai vulnerabili la intoxicații.
Simptome
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de tipul de toxină conţinută şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).
Până la 3 ore: hipotensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, abundența salivației, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede.
Până la 12 ore: grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie.
În cazul în care suspectați o intoxicație, contactați imediat un medic, sau apelați la 112, indiferent de gravitatea simptomelor.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată trebuie să consume multă apă, fapt care va facilita eliminarea toxinelor. Este interzisă efectuarea activităţii fizice – mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge.
Prevenire
• Consumaţi doar ciuperci procurate din locuri autorizate;
• Nu consumați ciuperci culese de pe terenurile prelucrate cu pesticide și din preajma gunoiștilor, deoarece sunt toxice;
• Nu colectați și nu consumați ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute;
• Nu procurați ciupercile comercializate pe marginea traseelor, de la persoane neautorizate.
• Nu gustați ciupercile crude;
• Preparați cupercile imediat după colectare;
• Păstrați ciupercile în frigider;
• Nu implicați copiii în procesul de culegere a ciupercilor.