×
Meniu

Jurnalista Cornelia Cozonac, din Centrul COVID: ”Lumea petrece, iar medicii se sufocă”

Jurnalista Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a descris atmosfera din cadrului Centrului COVID-19, amplasat pe teritoriul Moldexpo din capitală, unde a fost internată după ce s-a infectat cu COVID-19. Datorită faptului că este vaccinată, jurnalista a dezvoltat o formă ușoară a infecției. Totuși, aceasta a relatat că atmosfera din centru este alarmantă: pacienții au accese puternice de tuse, unii delirează, alții au atacuri de panică. În același timp, medicii sunt nevoiți să lucreze până la 48 de ore fără să meargă acasă.

Pe pagina sa de Facebook, cofondatoarea Centrului de Investigații Jurnalistice a recunoscut că și-a dorit să fugă din centru în primele minute după sosire, întrucât s-a speriat.

„Când am intrat aici, la Centrul Covid, în primele zece minute am vrut sa fug înapoi. Personalul medical – toți în costume de protecție, în boxe – oameni conectați la aparate de oxigen – o priveliște deprimantă. Când îți dai seama că, în aceste condiții, oamenii lucrează deja de un an și jumătate, salvând vieți și vieți, făcând, de fapt, sacrificii, nu mai îndrăznești să ai pretenții”.

Jurnalista a povestit că accesele de tuse se aud din toate direcțiile, iar unii pacienți intră în panică.

„O vecină din boxa de alături a gemut două zile. O auzeam la început că-și suna rudele și le zicea să se vaccineze. Apoi, starea ei s-a înrăutățit și a fost transferată în altă parte. Un bătrân delirează și își cheamă mereu soția. Alt bătrân, ieri, toată ziua, s-a războit cu ai lui de acasă, la care striga că aici vor să-l omoare, că el vrea să mai trăiască și să-l ia mai repede acasă ( Covidul generează atacuri de panică). De peste tot se aud rafale de tusă, care iți rup pieptul”.

Medicii și asistentele medicale sunt obosiți, întrucât pacienții sunt aduși la Centru non stop. Angajați medicali sunt nevoiți să lucreze câte două zile, fără să meargă acasă.

„Personalul de aici lucrează 24-48 de ore. Un asistent medical are în grijă vreo 30 de pacienți. Deși încearcă să fie amabili, să mai glumească, când discuți despre muncă, îți spun cu tristețe că sunt obosiți… un tânăr asistent mi-a arătat ieri cămașa udă-udă sub combinizonul de protecție. Doctorița de la roentgen îmi spunea la ora 13:00 că avea făcute, de dimineață, 70 de examinări”.

Din fericire, în cazul său, este vorba despre o formă ușoară de Covid, întrucât jurnalista s-a vaccinat.

„Cei mai mulți, circa 90% din pacienții de aici, sunt nevaccinați. Eu, de fiecare dată, mă justific că-s vaccinată, ca să nu mă creadă iresponsabilă. Aici, ambulanțele aduc pacienți 24/ 24. Aseară chiar urmăream cum veneau ambulanțele una după alta. În reprizele când nu se auzeau ambulanțele, de la o clădire din apropiere, se dădea o petrecere cu multă lume. În oraș se dădeau din când în când focuri de artificii. Deci, lumea petrece, iar aici medicii și tot personalul medical se sufocă, tratându-i pe cei cu Covid. Eu sunt bine. Medicii spun că am o formă ușoară de Covid tocmai pentru că sunt vaccinată”.

Sursa: newsmaker.md