×
Meniu

Săptămâna Europeană a Imunizării: Vaccinurile ne apropie de familie

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează în perioada 26 aprilie – 2 mai 2021 cea de-a 16-a aniversare a Săptămânii Europene a Imunizărilor – „Vaccinurile ne apropie”.

Oamenii de știință din întreaga lume aplică ultimele inovații pentru a asigura populația lumii cu teste pentru depistarea virusului SARS-COV-2, tratamente și vaccinuri împotriva infecției.

În țara noastră, peste 120 mii de oameni, preponderent, angajații din sistemul de sănătate, educație, forțelor de ordine s-au vaccinat, de la începutul campaniei de imunizare.

Iar numărul celora care doresc să se imunizeze a crescut de la 31% la 41%, potrivit Ministerului Sănătății. În același timp, a scăzut cu 9% numărul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranță.

Factorii care influențează decizia de vaccinare sunt: siguranța că vaccinul a fost utilizat de mult timp și că nu provoacă efecte adverse, posibilitatea de a interacționa liber cu membrii familiei și prietenii după vaccinare, disponibilitatea vaccinului și recomandările medicului de familie.

Datorită vaccinurilor, sunt combătute infecții grave, care în trecut au luat milioane de vieți. Anual, imunizarea previne în jur de 2-3 milioane de decese.

Vaccinurile dezvoltate și administrate până în prezent previn boli care pot lua viața copiilor, previn tuberculoza și mai multe forme de cancer și reduc riscul rezistenței la antibiotice.