×
Meniu

Mărturii din pandemie: ”Fiți responsabili, gândiți-vă și la ziua de mâine”

Ana Cuznițova este asistentă medicală. În perioada pandemiei, suplimentar sarcinilor de bază, colectează material biologic de la persoanele cu simptome COVID-19 și recoltează sânge de la bolnavi.

E o muncă responsabilă. În primul rând, trebuie să respecți regulile antiseptice și, în același timp, să lucrezi psihologic cu bolnavul, să plece de aici liniștit, cu convingerea că noi facem tot ce trebuie pentru el”, relatează Ana Cuznițova.

Zilnic, Ana Cuznițova interacționează zilnic cu până la 100 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Chiar dacă poartă echipamentul de protecție împotriva infecției, este conștientă că își riscă sănătatea și viața.

”Nu îmi e frică. Sunt lucrător medical, sunt pregătită să-mi asum orice risc. Riscurile sunt parte a meseriei mele. Cineva trebuie să facă această muncă”, mărturisește Ana Cuznițova.

Munca pe timp de pandemie este pentru Ana Cuznițova stresantă și extenuantă. Însă în același timp, îi oferă lecții de viață bune.

Am devenit și mai atentă față de pacienți, deși am avut mereu o bună comunicare cu ei. Totodată, am învățat multe lucruri importante care vizează relația mea cu medicina și oamenii”, spune Ana Cuznițova.

Din cauza pandemiei și programului de muncă încărcat, Ana Cuznițova nu-și poate îmbrățișa fiica, care se află la mii de kilometri de casă.

”Fiica mea locuiește în Canada. Am planificat să-i facem o vizită, însă pandemia ne-a stricat planurile. Nu am văzut-o de doi ani. Abia aștept să se termine totul și să plec la ea”, mărturisește cu durere în suflet Ana Cuznițova.  

Ana Cuznițova îi îndeamnă pe cetățeni să fie mai responsabili. ” Să fie mai atenți, să să nu-și neglijeze sănătatea. Să se gândească și la ziua de mâine, nu doar la ziua de azi”.

Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an. Vă invităm să citiți și mărturiile din pandemie ale Elenei Balațel și Nataliei Diaconu:

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2768928863419446

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2763669513945381