×
Meniu

Natalia Diaconu: ”Nu mi-a fost frică. Mi-am făcut griji pentru colegi și pacienți”

Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an. IMSP AMT Buiucani va relata, în următoarele săptămâni, despre angajații care și-au pus în pericol propria sănătate și viață pentru a opri virusul ucigaș. Astăzi, protagonista este Natalia Diaconu.

Natalia Diaconu este asistentă medicală majoră în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic. A făcut parte din echipa de lucrători medicali, instruită la începutul pandemiei de către experții Ministerului Sănătății în domeniul depistării și gestionării corecte a cazurilor de COVID-19. Ulterior, Natalia Diaconu și-a instruit colegii de la IMSP AMT Buiucani cum să se protejeze de virus în timpul trierii și consultării pacienților, prelevării corecte a probelor la domiciliu și chiar a făcut parte din echipele mobile. A fost o misiune grea: Natalia Diaconu și-a asumat responsabilitatea pentru sănătatea și viața colegilor și pacienților.

”Nu mi-a fost frică. Am încercat să fiu la maximum precaută. Sunt lucrător medical, și trebuie să fiu pregătită de orice misiune. M-am gândit la sănătatea colegilor mei și a pacienților”, relatează Natalia Diaconu.

Pandemia nu a despărțit-o de familie pe Natalia Diaconu, așa cum s-a întâmplat în cazul altor lucrători medicali. Totuși, responsabilitățile de la serviciu nu i-au permis să petreacă mai mult timp alături de copii și soț, ca pe vremuri.

”Acasă am respectat mereu măsurile de protecție. Imediat ce ajungeam acasă, lăsam toate hainele în hol, îmi dezinfectam mâinile, mergeam în duș, puneam hainele la spălat și apoi mă apropiam de copii și soț. Erau zile când la domiciliu purtam chiar și mască”, povestește Natalia Diaconu.  

Pandemia a fost o lecție dură pentru Natalia Diaconu. A învățat să aprecieze la maximum viața și să fie răbdătoare cu toată lumea.

”Restricțiile m-au învățat să apreciez mai mult momentele în care eram liberă, când puteam să merg unde doream, să mă văd oricând și oriunde cu oamenii dragi. În trecut, astfel de situații mi se păreau banale, astăzi – extrem de prețioase. Mi-am dat seama că trebuie să manifest răbdare în interacțiunea cu toți oamenii, chiar dacă sunt supărați și agresivi”, spune Natalia Diaconu.  

Natalia Diaconu îi îndeamnă pe oameni să fie mai responsabili față de propria sănătate și să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19.

”Fiecare om trebuie să realizeze că riscă să se infecteze în orice moment, dacă nu respectă măsurile de protecție împotriva virusului. Asta înseamnă să fii responsabil. Regret să constat că, după un an de la declanșarea pandemiei, soldată mii de bolnavi și sute de morți, unii încă mai cred că virusul este o conspirație și pun în pericol sănătatea și viața altor persoane”, concluzionează Natalia Diaconu.