×
Meniu

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă. Cine va beneficia de noile preparate?

Lista medicamentelor compensate a fost completată cu 5 denumiri comune internaționale. Printre acestea, sunt preparatele cu rata de compensare de 100% – montelukastum pentru tratamentul astmului bronșic la copii,  bilastinum pentru tratamentul epidermolizei buloase și ferri III hydroxidum polymaltosi complexum pentru tratarea anemiei la gravide.

Alte două medicamente noi – losartanum+hydrochlorthiazidum, pentru bolnavii cardiaci și cefaclorum, care va fi utilizat în staționarul de zi pentru tratarea pneumoniei comunitare și a bronșitei, au o rată de compensare de 70%.  Copiii vor primi însă gratuit preparatul cefaclorum.

 Tratamentele pentru mai multe maladii vor fi compensate

Totodată, a fost extins numărul de maladii pentru care vor fi prescrise medicamente compensate. Prin urmare, pentru  tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian, în staţionarul de zi, va fi utilizat preparatul famotidinum, compensat în proporție de 70% pentru adulți și de 100% pentru copii. Totodată, pentru tratamentul de lungă durată al pacienților cu infarct miocardic cu fibrilaţie atrială va fi prescris clopidogrel, compensat la nivel de 50%. În cazul unor afecțiuni, vor fi prescrise și alte preparate din lista celor compensate. Astfel, în tratamentul de durată al tulburărilor hepatobiliare asociate cu fibroză chistică la copii va putea fi recomandat și acidum ursodeoxycholicumîn suspensie orală.

Mai mulți pacienți vor avea acces la scheme noi de tratament

De asemenea, 16 denumiri comune internaționale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi. Aceasta va oferi posibilitatea mai multor pacienți să aibă acces la scheme noi de tratament, care prevăd: ajustarea dozelor și modului de administrare a medicamentelor conform necesităților reale ale pacienților, sporirea prescrierii raționale a medicamentelor, creșterea aderenței și complianței la tratament, îndeosebi pentru pacienții cu maladii noncomunicabile și copiii cu vârsta de 0-18 ani.

Până la sfârșitul anului 2020, aproximativ 50 de mii de persoane vor beneficia de dozele și formele noi incluse în lista preparatelor compensate. În prezent, lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii. Aceasta poate fi accesată pe site-ul oficial al MSMPS și CNAM.

Detalii: https://msmps.gov.md/wp-content/uploads/2020/07/Ordinul-nr_584-146-A-din-23_06_2020-Cu-privire-la-modificarea-Ordinului-nr_492139-A-din-22_04_2013-Cu-privire-la-medicamente-compensate-din-FAOAM.pdf