×
Meniu

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: ”Donează sânge pentru o lume sănătoasă”!

În contextul  Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată în data de 14 iunie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui încurajează oamenii să salveze vieți prin donarea activă de sânge și componente sanguine.În acest scop, în perioada 25 mai-26 iunie, este desfășurată o campanie națională de donare voluntară a sângelui. De la începutul acestei acțiuni, 3200 de persoane au donat sânge.

Sângele este esențial atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli incurabile și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniții în situații de urgență (dezastre naturale, accidente, conflicte armate, etc.) și ajută la salvarea vieții mamelor și nou-născuților.

Anul trecut,  54545 de persoane au donat de sânge și componente sanguine, dintre care 95,5% sunt donatori voluntari și neremunerați. Serviciul național de transfuzie a sângelui dispune de 96 de donatori voluntari și permanenți. 4 donează o data în 2 luni, în ultimii 10 ani, iar 92 – cu regularitate pe parcursul ultimilor 5 ani. De asemenea, 150 de persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă și au contribuit la tratarea a 45 de persoane în stare gravă, infectați cu COVID-19.

În ţară sunt efectuate, anual, 80.000 de donări de sânge, dintre care 70 la sută sunt voluntare. Potrivit autorităţilor, cantitatea de sânge recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii.

Sursa: Ministerul Snătății, Muncii și Protecției Sociale

Foto: www.adevărul.ro