×
Meniu

Cum efectuează asistenții medicali ai AMT Buiucani testul COVID-19 la domiciliu -VIDEO

În cadrul Asociației Medicale Teritoriale AMT Buiucani activează două echipe mobile, din care fac parte câte doi asistenți medicali, șoferul și un asistent medical principal care coordonează activitatea echipei. Lucrătorii medicali utilizează echipament de protecție personală destinat îngrijirii directe a pacienților cu COVID-19: respiratoare, halat, mănuși, viziere, ochelari de protecție, șorțuri. Ei ne-au povestit în ce condiții are loc testarea pacienților.

Pentru prelevarea probei biologice, echipa mobilă se deplasează la domiciliul pacientului în cel mult 48 de ore de la încadrarea în tratament la domiciliu. Asistenții medicali nu intră în locuința pacientului, ci preiau probele biologice la intrarea în apartament sau curte.

Natalia Diacon este una dintre asistentele medicale care zilnic se deplasează la domiciliul pacienților pentru prelevarea probelor biologice. Ea a comunicat pentru Sputnik.md  că probele la COVID-19 sunt prelevate dimineața, iar pacientul este telefonat seara în aju pentru a fi informat că nu trebuie să se spele pe dinți și să nu mănânce înainte de a i se preleva probele.

„Inițial, pacienții  sunt informați că va veni echipa mobilă și sunt instruiți ce trebuie să facă, cum trebuie să aștepte echipa. Probele sunt prelevate din nas și gât. Oamenii sunt informați privind rezultatele analizelor în următoarea zi. Atunci când proba care s-a prelevat este pozitivă, pacientul, peste 5 sau 7 zile, este supus repetat unei noi testări”, a relatat Natalia Diacon, asistenta șefă a Centrului Consultativ Diagnostic Buiucani.

După ce sunt prelevate, probele sunt transportate în genți frigorifice la laboratoare. La fiecare prelevare, asistentul medical schimbă echipamentul de protecție.

Un pas important este atunci când specialiștii trebuie să-și dezbrace costumele și să le pună în pungi speciale. Dacă nu sunt respectate toate procedurile de igienizare, atunci acest proces poate avea consecințe foarte neplăcute. În acest context, asistenta medicală a precizat că lucrătorii medicali  au fost instruiți de către Ministerul Sănătății.

De menționat că în prezent bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7537 de cazuri. Până la ora actuală, 3 975 persoane au fost tratate, iar 274 au decedat din cauza COVID-19.

https://sputnik.md/video/20200527/30381563/Testarea-pentru-COVID-19-la-domiciliu-Video.html