×
Meniu

Ziua Mondială a Sănătății: Susținem asistenții medicali și moașele

Ziua Mondială a Sănătății din acest an este dedicată asistenților medicali și moașelor, care joacă un rol important în procesul de acordare a asistenței medicale pacienților. Acestea sunt persoanele care își dedică viața îngrijirii mamelor și copiilor, bătrânilor și bolnavilor incurabili.

În Republica Moldova activează peste 23 de mii de asistenți medicali, aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali. Aproximativ 17% sunt de vârstă pensionară, dar continuă să muncească, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituțiile medicale și de către populație.

De asemenea, asistenții medicali și alți angajați din sistemul de sănătate se află în ”prima linie” în lupta împotriva COVID-19, îngrijind și încurajând bolnavii.

Care este rolul asistenților medicali?

  • Sunt implicați în prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor transmisibile (HIV, tuberculoză, malarie etc.) și bolilor netransmisibile;
  • Acordă servicii de sănătate sexuală și reproductivă, planificare familială, îngrijire a mamei și copilului, a persoanelor în vârstă și cu nevoi speciale.

Ce putem face pentru a susține asistenții medicali și moașele?  

  • Să apreciem munca asistenților medicali și moașelor;
  • Să le asigurăm un loc de muncă adecvat și un salariu decent;
  • Să le respectăm opiniile și să aplicăm recomandările lor;
  • Să-i implicăm în luarea deciziilor.

 Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică