×
Meniu

Măsuri de prevenire a infecției COVID-19 în instituțiile medicale primare

Ministerul Sănătății îndeamnă populația (Ordinul nr. 253, din 13.03.2020) să amâne vizitele în scop profilactic la medicul de familie, pe durata pandemiei de COVID-19. În acest scop, lucrătorii medicali din domeniul medicinii primare vor instrui suplimentar bolnavii cronici cum să-și controleze la domiciliu tensiunea arterială și nivelul de glicemie în sânge și vor prescrie medicamentele compensate pentru o perioadă de trei luni. De asemenea, persoanele cu infecții virale respiratorii vor fi consultate de medicii de familie disponibili, indiferent la cine dintre ei se află la evidență. Elevii și studenții, reveniți în familie ca urmare a sistării procesului de studii, vor putea solicita asistența medicală primară la domiciliu, dacă se vor simți rău.

Pentru a preveni răspândirea COVID-19 în instituțiile medicale primare, toți pacienții care vor intra în edificii vor face screeningul pentru COVID-19 (efectuarea termometriei digitale și anchetei epidemiologice). De asemenea, acestora le va fi asigurat accesul la apă și săpun și soluții pentru dezinfectarea mâinilor.

În același timp,  medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate a persoanelor fără simptome respiratorii aflate în carantină la domiciliu. Acestea vor fi informate inclusiv telefonic despre:

  • Respectarea cerințelor de carantină;
  • Măsurarea temperaturii corpului;
  • Autoevaluarea stării de sănătate;
  • Anunțarea medicului de familie sau serviciului 112 despre apariția febrei sau simptomelor de răceală;
  • Responsabilitatea contravențională și penală pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice.

Până în prezent, 8 moldoveni reveniți din Italia au fost diagnosticați cu infecția COVID-19, iar 46 sunt suspecți. Sub monitorizarea la domiciliu de către medicii de familie se află 7106 pacienți.  În ultimele 24 de ore, la linia verde 0800 12300 au apelat 130 de persoane.

Mai multe detalii aflați din Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Socialeordin pandemie