×
Meniu

COVID-19 în Moldova: 8 bolnavi și 46 suspectați de infecție

Opt moldoveni reveniți din Italia au fost diagnosticați cu infecția COVID-19, iar alți 46, suspecți că ar fi infectați, au făcut testul pentru confirmarea bolii. Vorbim despre 19 adulți internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” și 11 persoane – 3 adulți și 9 copii- la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează populația  ”să se abțină de la călătorii peste hotare și să evite spațiile aglomerate, iar persoanele care revin din zonele afectate de COVID-19 sau care au fost în contact cu persoane infectate, să completeze fișele epidemiologice cu date personale corecte și istoricul călătoriei, să aplice regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, să contacteze medicul de familie, să-și monitorizeze starea de sănătate cu efectuarea termometriei de trei ori pe zi și la primele simptome de boală, precum tuse sau febră, să apeleze 112”.

Pentru a preveni răspândirea COVID-19, autoritățile au interzis desfășurarea manifestărilor cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, până în data de 1 aprilie. Totodată, a fost  suspendat procesul de studii în toate instituțiile de învățământ, până în data de 23 martie. În același timp, au fost înăsprite pedepsele pentru persoanele care nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Vorbim despre amenzi de până la 50 de mii de lei, pentru persoane fizice și până la 75 de mii de lei, pentru persoane juridice. De asemenea, a fost suspendat transportul aerian între Republica Moldova și Republica Italiană. Operatorilor aerieni li se interzice îmbarcarea pasagerilor spre țara noastră cu escală din Republica Italiană, Republica Populară Chineză, Republica Islamică Iran și Republica Coreeană.

În data de 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat evoluția epidemiei COVID-19 drept una pandemică, ca urmare a răspândirii infecției în mai multe state. La scurt timp, președintele american Donald Trump a interzis călătoriile din țările europene spre SUA. Interdicția nu vizează însă Marea Britanie, unde sunt înregistrate până la 500 de cazuri de coronavirus de tip nou. Măsura a fost aplicată pentru a preveni răspândirea infecției pe teritoriul SUA, unde 1135 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19, dintre care 38 au decedat.

În prezent, medicii de familie monitorizează la domiciliu 6357 de persoane. În ultimele 24 de ore, la intrarea în țară au fost completate 2772 de fișe epidemiologice, iar 65 de oameni au sunat la linia verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică 0800 12300