×
Meniu

Important: Autoritățile au instituit cod galben de risc de infecție cu coronavirus de tip nou

Autoritățile din Moldova au instituit cod galben de risc de infecție cu coronavirus (COVID-19), după ce în Italia numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ în ultima perioadă. Declarațiile au fost făcute de ministrul Sănătății Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată astăzi, 24 februarie, la Guvern.

„Îndemn populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19 sau infecțiile respiratorii acute, să fie cooperanți la punctele de trecere a frontierei și să anunțe Agenția Națională de Sănătate Publică în cazul în care prezintă simptome precum: tuse, febră, rinoree, dificultăți de respirație”, a atenționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că instituțiile responsabile de prevenirea și controlul Coronavirusului de tip nou cooperează și întreprind toate măsurile, conform Regulamentului Sanitar Internațional și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, privind  detectarea, notificarea, prevenirea și controlul cazurilor probabile de infectare cu COVID-19.

La punctele de trecere a frontierei persoanele sunt verificate minuțios, iar cele care vor manifesta simptome specifice infecțiilor respiratorii vor fi izolate în camere special amenajate. De asemenea, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei.

Toate instituțiile medico-sanitare publice dispun de stocul de medicamente și echipament medical necesar, iar Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confirmare a rezultatului.

În cadrul ședinței, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au constatat gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, existând risc posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică. În acest context,  toate autoritățile naționale responsabile vor  realiza măsurile de prevenire și control conform atribuțiilor specifice în conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internațional, prin: depistarea activă a cazurilor suspecte de boală și asigurarea schimbului zilnic de informații cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică despre persoanele suspecte cu infecția COVID-19, identificate în punctele de trecere a frontierei.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va continua monitorizarea situației epidemiologice în lume privind infecția cu COVID-19, supravegherea epidemiologică pentru organizarea măsurilor de prevenire și răspuns, stabilirea diagnosticului de laborator a cazurilor suspecte la îmbolnăvire și va propune la necesitate introducerea, suspendarea sau anularea măsurilor de izolare şi/sau carantină la nivel național și al unităților administrativ-teritoriale.

Cazuri de boală cu infecția COVID-19 au fost înregistrate în mai multe țări, inclusiv din Asia, Oceania, Africa, America și Europa. Până în data de 23 februarie 2020, la nivel global au fost raportate 78833 cazuri de boală și 2463 cazuri de deces.

Sursa: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale