×
Meniu

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului: Sunt și voi face!

“Sunt și voi face” este despre angajamentul nostru de a acționa pentru a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer cu o treime, până în anul 2030. În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după cele cardiovasculare. În anul 2018, la evidența medicilor oncologi se aflau 83739 bolnavi de cancer, dintre care 15721 – diagnosticați primar.

Principalii factori responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, poluarea.

Consumul de tutun cauzează peste 20% din decesele de cancer și aproximativ 70% din decesele de cancer pulmonar, la nivel mondial.

În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, ocupând locul 2 ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei (provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile).

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahărul şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, de sân și prostată.

Recomandări pentru prevenirea cancerului:

Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
Consumați multe fructe, legume și cereale.
Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
Limitați consumul de băuturi alcoolice.
Limitați consumul de sare și alimente procesate.
Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă.

Anual, cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică