×
Meniu

Delegația OMS din Uzbekistan, în vizită de lucru la AMT Buiucani

O delegație a Reprezentanței Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Uzbekistan a vizitat, astăzi, IMSP AMT Buiucani. Vizita a fost efectuată în contextul documentării cu privire la experiența Republicii Moldova în domeniul implementării vaccinării împotriva infecțiilor provocate de Virusul Papiloma Uman. Directorul IMSP AMT Buiucai, Liliana Iașan, a relatat membrilor delegației despre desfășurarea acestui proces în sectorul Buiucani al Capitalei și rezultatele obținute.

Delegația Reprezentanței Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Uzbekistan se află în țara noastră în perioada 5-8 august, 2019. Aceasta a vizitat deja Agenția Națională de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate Publică din Chișinău și Centrul de Sănătate din localitatea Ciorescu. În următoarele zile, delegația va întreprinde vizite de lucru la Centrul de Sănătate Public din Orhei și Centrele de Sănătate din orașul Orhei și satul Ivancea.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și în Republica Moldova, fiind una din formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Incidența prin cancer de col uterin constituie circa 17 cazuri la 100 mii populație, iar mortalitatea – 9 cazuri la 100 mii populație. Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere, în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani. Zilnic, în țară, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. În Republica Moldova cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Acest fenomen are impact specific negativ asupra vieţii reproductive a femeilor, precum şi asupra condiţiilor sociale şi economice.
Prin implementarea vaccinării anti-HPV, anual, ar putea fi prevenite 98 decese și economisi în jur de 260 mii de dolari SUA – costul tratamentului cancerului de col uterin.