×
Meniu

AMT Buiucani desfășoară o acțiune de donare voluntară a sângelui

AMT Buiucani organizează o acțiune de donare voluntară a sângelui, mâine, 16 septembrie. Evenimentul va avea loc în incinta Centrului Medicilor de Familie nr.5, la etajul 4 (strada I.L. Caragiale), între orele 9.00 până la 15.00.

Recomandăm donatorilor să consume, înainte de donare, fructe, legume, alimente bogate în proteine și să bea lichide. Cetățenii care nu au împlinit vârsta de 18 ani sau care au boli cronice, infecțioase sau autoimune nu sunt eligibili. Reamintim, procedura medicală este efectuată în baza buletinului de identitate.

Sângele donat este utilizat  pentru transfuzii, în cazul hemoragiilor și tratamentului bolilor canceroase, autoimune și infecțiilor.

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

Înainte de efectuarea procedurii, donatorul beneficiază de control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.

Donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate. De asemenea, contribuie la reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.

La bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).