×
Meniu

Mărturii din pandemie: ”Unii bolnavi erau stresați. A fost nevoie să-i stabilizez emoțional, înainte de a începe recuperarea”

Bogdan-Marcel Alexandru este kinetoterapeut în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr 5. Își ajută pacienții să se recupereze fizic și să revină la o viață normală, după traumatisme sau boli grave. Printre ei, sunt și mulți bolnavi care au dezvoltat complicații, după ce au suportat COVID-19.
”Vin cu pneumonii sub diverse forme, cu slăbiciuni în mâini și picioare, cu diferite patologii”.
Recuperarea fizică a unui pacient cu complicații provocate de COVID-19 durează, cel puțin, 15 zile. În această perioadă, acesta își revine în proporție de 80 la sută.
”Fac cu pacienții exerciții de fortificare a capacității plămânilor și sistemului respirator. În urma inhalațiilor din oxigen și azot, starea lor de sănătate se îmbunătățește rapid.”
Primele luni de pandemie au fost aglomerate și stresante. Bogdan-Marcel Alexandru a fost solicitat de foarte mulți pacienți, care necesitau recuperare medicală imediată.
”Bolnavii erau speriați și instabili emoțional. A trebuit să fiu și un bun psiholog, și să-i liniștesc. Când un pacient se simte bine emoțional, recuperarea e mai ușoară”.
Unii ajung la Bogdan-Marcel Alexandru în stare gravă, după ce fac exerciții de recuperare preluate de pe internet și fără a consulta un kinetoterapeut.
”Mulți se documentează pe Google, și aplică sfaturile pe care le găsesc acolo. Unele exerciții fizice sunt însă contraindicate în cazul unor boli. Din această cauză, își fac mai mult rău. Ca urmare, recomand pacienților să facă recuperarea fizică sub supravegherea specialiștilor”.
Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an.
Vă invităm să citiți și mărturiile din pandemie ale Angelei Burțeva, Nataliei Guțu, Anei Cuznițova, Elenei Balațel și Nataliei Diaconu: