×
Meniu

Pare atât de simplu: Sfaturi prețioase pentru prevenirea bolilor și stresului

Este mult mai ușor să previi o maladie, decât să o tratezi. De această părere este Ludmila Rîmbu, șefa Secției Medicină de Familie nr.1, IMSP AMT Buiucani.

Potrivit ei, prima și cea mai frecventă cauză este modul de viață pe care o are fiecare persoană. Majoritatea oamenilor nu acordă atenție alimentației zilnice, mișcărilor fizice, activităților nocive pe care le au, iar neglijența vine la pachet cu o serie de probleme de sănătate.

„Oamenii uită de cele cinci mese principale și prima greșeală pe care o comit este că nu servesc micul dejun. Alimentația sănătoasă constă în consumul a 5 fructe și legume pe zi, mai puțină carne și grăsimi, excluderea fast food-ului și consumul optim de lichide”, a precizat Ludmila Rîmbu.

Mai mult, specialistul spune că un mod de viață dezorganizat contribuie și la apariția bolilor de sănătate mintală. Pe lângă un regim alimentar sănătos și echilibrat este important de acordat atenție excercițiilor fizice. Acestea, la rândul lor, combat stresul și contribuie la o stare generală de bine.

„Pacienții care practică sportul nu au probleme de sănătate mintală, iar stresul îi ocolește. Pot face mai ușor față situațiilor neplăcute. Plimbările în aer liber și practicarea unor exerciții 30 minute în fiecare zi aduc doar efecte pozitive. Gândirea pozitivă și practicarea unui hobby la fel este bineveită”, a menționat interlocutoarea.

De asemena, Ludmila Rîmbu a remarcat importanța odihnei și regimului de somn de 7-8 ore pe zi. În timpul somnului se regenerează celulele sistemului imun și sistemului nervos central.

Sursa: https://m.sputnik.md/radio_podcasturi/20210416/34407861/Medic-despre-donarea-de-sange-pe-timp-de-pandemie.html