×
Meniu

Ziua Mondială a Sănătății 2021: „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”

„Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă” este sloganul Zilei Mondiale a Sănătății din acest an. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă Guvernele lumii să contribuie la crearea unei lumi mai sănătoase, să pună capăt inechităților în materie de sănătate și să susțină sănătatea tuturor.
Peste tot în lume, unele grupuri au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, au o inegalitate mai mare între sexe și au acces redus sau deloc la medii sigure, apă și aer curat, securitate alimentară și servicii de sănătate. Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură. Și dăunează societăților și economiilor noastre.
De aceea, OMS face apel către autorității la nivel global să se asigure că toată populația are condiții de viață și de muncă favorabile sănătății. În același timp, este necesar de a monitoriza inechitățile în materie de sănătate și de asigurat că toți oamenii au acces la servicii de sănătate de calitate, atunci când au nevoie de ele.
Pandemia de COVID-19 a lovit cu greu toate țările, dar impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, mai puțin susceptibile de a avea acces la servicii de îngrijire a sănătății de calitate și mai susceptibile de a experimenta consecințe adverse rezultatul măsurilor puse în aplicare pentru a reduce pandemia.