×
Meniu

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Municipală a decis: Cimitirele vor fi închise în perioada 6-8 iunie

Cimitirele din municipiul Chișinău for fi închise în perioada 6-8 iunie. Decizia a fost luată, astăzi, în cadrul Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Municipală. Anterior, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a îndemnat cetățenii să-i pomenească pe răposați  acasă, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 sunt în continuă ascensiune.
Într-o postare pe Facebook, primarul Capitalei, Ion Ceban, a menționat că decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Municipală este corectă, în contextul numărului mare de îmbolnăviri.

„Doar în Cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău sunt 280.000 de morminte. Dacă cel puțin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar, repet, în condițiile în care, actualmente, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere. Plus, dacă cei prezenți își vor împărți pomeni, așa cum este la noi la ortodocși, riscul este extrem de mare. Asta în contextul în care, la ziua de astăzi, chiar dacă medicii sunt echipați, iar instituțiile medicale dotate, în cele 5 spitale strategice municipale sunt disponibile 191 de paturi”, a relatat Ion Ceban.

De la începutul pandemiei de COVID-19 în țara noastră, 9247 de persoane s-au îmbolnăvit, dintre care 2926 în municipiul Chișinău. Până în prezent, 5240 de bolnavi au fost tratați, iar 323 au decedat.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează că eliminarea treptată a măsurilor de restricție nu înseamnă sfârșitul pandemiei și cere cetățenilor să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19:

– Păstrați distanța socială de cel puțin 1 metru. Evitați aglomerațiile;

– Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu o soluție pe bază de alcool;

– Acoperiți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul (îndoitura) cotului atunci când tușiți sau strănutați;

– Nu vă atingeți nasul, ochii și gura cu mâinile;

– Purtați mască de protecție în transportul public, magazine și spații publice închise. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

Foto: publika.md