×
Meniu

Medicul infecționist Aliona Guzun a informat specialiștii din municipiul Chișinău despre măsurile de prevenire a gripei și infecțiilor respiratorii

Medicul infecționist al IMSP AMT Buiucani Aliona Guzun a informat managerii centrelor de plasament și asistenții sociali din municipiul Chișinău despre simptomele, măsurile de prevenire și tratament a gripei, infecțiilor acute  ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și a infecției coronavirus de tip nou. Informațiile au fost prezentate vineri, 7 februarie, în cadrul ședinței Direcției  municipale pentru Protecția  Drepturilor  Copilului.

Referitor la profilaxia gripei, Aliona Guzun a explicat că boala debutează brusc și are semnele: febră mare, frisoane; stări de slăbiciune şi oboseală; tuse uscată, secreții nazale, dureri musculare; dureri de cap; dureri oculare, răguşeală până la pierderea vocii și lipsa poftei de mâncare. Gripa este periculoasă din cauza complicațiilor grave pe care le provoacă, mai ales în cazul bolnavilor cu imunitate compromisă și maladii cronice. Tocmai de aceea, persoanele cu simptomele descrise vor fi izolate de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită, 24-26 grade Celsius). De asemenea, imediat ce apar aceste semne, trebuie de chemat la domiciliu medicul de familie, care va analiza starea bolnavilor și va prescrie tratamentul potrivit.

În cazul IACRS și SARI, Aliona Guzun a relatat că simptomele se manifestă prin secreții nazale, nas înfundat, strănut, tuse, dureri în gât, lipsa poftei de mâncare, febră însoțită de dureri de cap. De asemenea, adresarea precoce la medicul de familie este obligatorie, pentru a iniția la timp tratamentul potrivit.

În scopul prevenirii gripei, IACRS și SARI, Aliona Guzun a recomandat:

Consumul de fructe (mai ales citrice) și legume;

Consumul de lichide (ceaiuri naturale, sucuri, supe);

Evitarea consumului de alcool și tutun;

Evitarea locurilor aglomerate;

Aerisirea spațiilor de locuit și de muncă;

Respectarea regulilor de igienă personală;

Folosirea batistei (preferabil de unică folosință) în timpul tusei sau strănutului;

Evitarea contactului cu persoane bolnave;

Evitarea expunerii la frig. Presentation